Dünyayı gezerken bizi takip edin, maceramıza ortak olun !

TAYLAND: Genel Bilgiler

By 7/14/2016




Avrupa, Amerika ve Türkiye’den sonra sıra Asya’ya geldi dediğimizde aklımıza ilk Tayland geldi. Son birkaç yılda popülarite kazanan bu ülkenin gezginlerin listesinde ilk sıralara yükselmesinin sebebi bizce sunduğu çok çeşitli tatil imkanları ve bunun yanında sahip olduğu zengin kültürel mirası. Demek istediğimiz Tayland’a tatile giderek hem pırıl pırıl denize sahip adalarda tatili yapabilir, renkli gece hayatının keyfini sürebilir, balta değmemiş ormanlarda doğanın tadını çıkarabilir, zengin Asya mutfağını ve sayısız egzotik meyvelerini deneyebilir, hem de Güney Doğu Asya’nın tarihini ve kültürünü deneyimleme şansı elde edebilirsiniz. Yani Tayland’ı her zevke hitap eden bir ülke olarak tanımlayabiliriz :)


KONUM:

Eski adı Siyam olan Tayland, Güneydoğu Asya’da, Malay yarımadası ve Hint Çini üzerinde, kuzeyden Burma ve Laos, doğudan Laos, Kamboçya ve Siyam Körfezi, güneyden Malezya ve batıdan Burma ve Andaman Deniziyle çevrili bir ülkedir. Tayland beş coğrafi bölgeye ayrılır: Chao Phraya Menam (Merkezi Platolar bölgesi), Korat Yaylası, Güney Tayland (Yarımada bölgesi), Kuzeybatı bölgesi ve Dvaravati bölgesi (Güneydoğu bölgesi). Başkent Bangkok, güneydoğuya doğru uzanan Dvaravati bölgesindedir.


TARİHÇE:

Ülkenin ilk yerlileri Güney Çin’den göç eden insanlardır. Taylandlılar, 11. yüzyılda bölgeye gelerek bir krallık kurmuşlardır. Tayland Güneydoğu Asya’nın günümüze kadar sömürgeleştirilmemiş tek ülkesidir ve bunda Tayland Kralı Mongkut’un rolü büyüktür.


Tayland krallıkla (meşruti monarşi) idare edilen bir ülkedir. Ülke, bir anayasaya sahip monarşik bir yönetim sistemi içindedir. Yasama yetkisi 360 üyeli Milli Meclisin elindedir. Bhumibol Adulyadej 1946’dan beri Tayland kralıdır. Tay halkı kralını çok sever, caddelerde sıkça resimlerine rastlamak mümkün. 


NÜFUS:

Tayland yaklaşık 67.3 (2016) milyonluk bir nüfusa sahiptir. Bunun % 80’lik bir kısmı Tay, geri kalanıysa Çinli ve Asyalı milletlerden oluşmaktadır. Tay halkı esas olarak Moğol asıllıdır. Taylılar Tay lisanını kullanırlar. Budist felsefesi Tayland’ın her yerine işlemiştir, birçok turistik yerde turuncu cübbeli Monklar görmeniz mümkün. Ülkedeki Müslüman nüfusu % 7 dolayındadır. Tayland’da 200 Müslüman Okulu ve 1500 cami vardır. Tayland halkının yaklaşık % 92,6’si okuryazardır.


Gitmeden önde Tay insanının çok güler yüzlü, kibar ve cana yakın olduğunu duymuştuk. Tayland’ın kelime karşılığı “Özgürlerin ülkesi” ancak daha çok “Tebessümler ülkesi” olarak tanınır. Gerçekte de durum böyle ancak size en çok güler yüz gösteren genelde size bir şeyler satmaya çalışanlar veya görev icabı size hizmet etmekle yükümlü olan insanlar oluyor :) Otel çalışanları, garsonlar, masörler, sokak satıcıları bunlardan bazıları. Bizi sürekli çekiştiren ve neredeyse yalvararak hediyelik eşya satmaya çalışan sokak satıcıları (özellikle pazarlarda) rahatsız edici olsa da, geçiminin büyük çoğunluğunu turizmden sağlayan ülkelerde bu durumun normal olduğunu hatırlatıyoruz kendimize.

Tayland'da insanlar birbirlerini selamlarken, teşekkür ederken veya dua ederken avuç içlerini birleştirir ve başlarını öne eğerler. “Wai” adı verilen bu selamlama biçimi Hindistan kökenlidir. Sıkça teşekkür ettikleri için öğrendiğimiz tek Tayca kelime “Kob khun” (kapunka) oldu :)

EKONOMİ:

Tayland ekonomisi esas itibariyle tarıma dayanır. Pirinç ülkenin dış ticaretinde en önemli ürün ve en büyük ihraç maddesidir. Tayland’ın toplam yüzölçümünün beşte üçüne yakın bir bölümü orman olduğu için kereste çok önemli bir gelir kaynağıdır ve bu sebeple de çeşitli tarım ve orman ürünleri de ihraç etmektedir.

Ülkenin para birimi Tayland Bahtı (THB)’dır. Bangkok ve Phuket gibi turistik destinasyonlarda havaalanları dahil birçok döviz bürosu vardır ve Euro veya USD bozdurma sorunu yaşamazsınız. 

İKLİM:

Tayland’ın iklimi bütün yıl hemen hemen sıcak ve nemlidir. Tayland’da üç mevsim vardır. Mart - Mayıs ayları sıcak, Haziran - Ekim ayları yoğun yağmurlu, Kasım - Şubat ayları serindir. Haziran ayından Ekim ayına kadar yaz musonları ülkeye şiddetli yağışlar getirir. Biz Nisan’ın son haftası ve Mayıs’ın ilk haftasını Bangkok ve Phuket’te geçirdik. Yağmur hiç yağmadı fakat hava oldukça sıcak ve bunaltıcıydı. Bu bakımdan Tayland’ı ziyaret etmek için en doğru sezon Kasım – Şubat aylarıdır.


GEZİ DESTİNASYONLARI:

Bangkok, ülkenin en büyük ve en gelişmiş şehri olup, Tayland’ın başkentidir. Yaklaşık sekiz milyonun üzerinde bir nüfusa sahiptir. Bangkok’ta gezilecek görülecek yerler listesi için “Bangkok: Gezilecek Yerler” postumuza bakabilirsiniz.

Ülkenin en önemli tatil beldeleri ise Phuket yarımadası, Pattaya, Phi Phi ve Koh Samui adasıdır. Biz ilk seyahatimizde Bangkok ile beraber en popüler yarımadayı, yani Phuket’i keşfetmeyi tercih ettik. “ASYA” linkinden Phuket postlarımıza ulaşabilirsiniz.



Bangkok’a 700km uzaklıktaki, Longneck’lerin yaşadığı (Mae Rim Hill Tribe Village) Chiang Mai ise Kuzey Tayland’ın en büyük kentidir. Son zamanlarda oldukça popüler olmaya ve sadelikten uzaklaşmaya başlasa da kültürel ağırlıklı bir gezi planlayanlar için iyi bir seyahat rotasıdır.

Daha da kuzeyine Chiang Rai ve Altın Üçgen’e doğru gidince binlerce yıl öncesinin adet ve törelerine göre yaşayan dağ kabilelerini bulmak mümkün. Dünyanın en büyük nehirlerinden biri olan Mekong nehrinde tekne gezisi yapılabilir. Tibet’ten doğan nehir Güney Vietnam’ın Nam Khong deltasından denize boşalmadan önce Tayland’ın kuzeyindeki pirinç tarlalarını sular.

Ülkenin orta bölgelerinde 1350’de kurulmuş ve 400 yıldan fazla bir süre varlığını sürdürmüş görkemli Ayutthaya harabeleri vardır. Bangkok’un 88km kuzeyindeki Ayutthaya’yı ziyaret etmenin en güzel yolu Chao Phraya nehrinden bir turla gitmektir. Buraya bir tam gün ayırmanız gerekir. 

ULAŞIM:

Türkiye’den Bangkok’a THY ve Thai Havayolları ile aktarmasız uçabilirsiniz. Diğer şehirlere ise direkt uçuş bulunmadığı için aktarmalı uçmak zorundasınız. Aktarmasız yolculuk 9.5 saat sürüyor. Direkt uçuşlarda bilet fiyatları genelde kişi başı 2.000 – 2.500TL (2016) civarındadır. Biz sıcak sezonda uçtuğumuz için 1.900TL ödemiştik.


Bangkok’ta 2 uluslararası havaalanı var: Suvarnabhumi ve Don Mueang. THY, Suvarnabhumi’ye uçuyor. Eğer Bangkok’tan Tayland’ın başka şehirlerine uçacaksanız şehir içi uçuşunuzun hangi havaalanından kalktığına dikkat etmeniz gerekir.    

YEME İÇME:

Tayland ve diğer Asya ülkelerinde yemek konusu yeniliklere çok açık olmayanlar için bir kabus :) Fakat madem bir Asya ülkesine seyahat edecekseniz inadınızı kırın ve oranın kültürünü tam anlamıyla yaşamak, anlamak için yemekleri mutlaka tadın deriz. Yediğimiz çoğu şey çok lezetliydi ve hiç pişman olmadık :) Korkmayın kedi, köpek eti veya böcek ızgara ile karşılaşmayacaksınız :) bunlar sadece turistik amaçlı yapılan şeyler ve insanlar para karşılığında bu tezgahlarda fotoğraf çektiriyor :) İçki menüleri ise bizim ülkemize göre çok daha zengin ve ucuz. İçebileceğiniz kadar çok kokteyl ve soğuk çay çeşitleri deneyin.




Deneyebileceğiniz bazı yemekler: ızgara deniz ürünleri, phad thai (olmazsa olmaz), green curry'li yemekler, roast duck noodles, ananas içinde sunulan sebzli ve etli pilav. Mango sticky rice ve shaved ice dessert ise tatlı seçenekleri. Her gün farklı bir meyve deneyin, çoğunu seveceğinizi garanti ederiz :)




Ufak bir not: gitmeden evvel hep sokak yemeği yenilmesi konusunda tavsiyelerde bulunan bloglar okuduk fakat oradayken bize hijyenik ve cazip gelmedi açıkçası :) Sokak arasında da olsa ufacık da olsa hep restoranları tercih ettik.



MASAJ:

Tayland'da masaj salonu bulamamak imkansız, girdiğiniz her sokakta özellikle de turistk bölgelerde göreceksiniz. İnsanların sokak ortasında ayak masajı yaptırdığını görünce de çok şaşıracaksınız :) Salonlardan bazıları mutlu sonla biten cinsten yanlışlıkla buralara girmeyin sakın :) Bu salonlar önünde duran bayan arkadaşların giyim ve tipinden belli ediyorlar kendini zaten.



Phuket'te masaj fiyatları Bangkok'a göre biraz daha yüksekti ancak masaj daha kaliteli mekanlar daha temizdi. Biz ayak, kafa, omuz, bütün vücut ne varsa yaptırdık ama en çok ayak masajını sevdik :) Hele bütün gün gezip yorulduktan sonra öyle iyi geliyor ki, günün bütün yorgunluğu uçup gidiyor. Bu konuda da son notumuz geleneksel Thai masajı yaptırmayın çünkü bu yağsız yapılan ve epeyce can açıtan bir yöntem hele ki alışkın değilseniz :) Siz yağlı masajları tercih etmeye çalışın en iyisi :)



ALIŞVERİŞ:

Tayland’da alışveriş deyince akla açık pazarlar geliyor. Bangkok’ta Damnoen Saduak Floating Market (Yüzen pazar), Chatuchak ve Patpong pazarı, Phuket’te Patong gece pazarı ve Phuket Old Town alışveriş caddesi, Chiang Mai’deki gece pazarı bunlardan bazıları. Biz tabi ki hepsini gezemedik :) Ama pazarlarla ilgili bilgi veren internette sayısız yabancı kaynak var, gitmeden önce okuyup size en çok uygun olanı belirlemenizi tavsiye ederiz. 



Bangkok gelişmiş bir şehir olduğu için pazarlar dışında gidebileceğiniz onlarca AVM de mevcut. Detaylı bilgiyi “Bangkok gezilecek yerler” postumuzda bulabilirsiniz.


Alışveriş var da pazarlık yok mu? Hem de nasıl  :)  Tayland’da satıcılar pazarlık yapılacağını öyle iyi biliyor ki ilk söyledikleri fiyat hiçbir zaman gerçekçi olmuyor. İlk sorduğumuzda 350 THB’ye satmaya çalıştığı küçük bir hediyelik eşyayı 50 TBH’ye aldığımızı söyleyelim de siz ona göre pazarlığınızı yapın :)



Pazarlık konusunda bizi en çok zorlayan Phuket’teki tuk tuk taksiler oldu. Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Phuket sakinleri artık tabiri caizse “anasının gözü olmuşlar” :) 5km’lik mesafeye 40TL alıyor, üstelik dönüp gidince de peşinizden gelmiyorlar. (Bak sen :)) Bu sebeple Phuket’te otel seçimi yaparken ne yapmak istediğinizi ve ne sıklıkla tuk tuk / taksi kullanacağınızı hesaplayarak davranın.


BÜTÇE:

Gitmeden önce okuduğumuz bloglarda hep Tayland’ın çok ucuz bir ülke olduğundan ve en büyük bütçe kaleminin uçak bileti olduğundan bahsedilmiş. Ancak gerçekte öyle olmadığını gördük.

Evet, en büyük kalem uçak bileti; fakat oteller, ulaşım ve sokakta yemediğiniz sürece yemekler pek de ucuz sayılmaz. Hatta Phuket İstanbul’dan pahalı diyebiliriz. Biz bütçemizi aştık mesela ama neyse ki birçok yerde ATM var ve sadece 3 USD komisyonla hesabınızdan para çekebiliyorsunuz :)

TAYLAND’DA YAPILMASI GEREKENLER LİSTESİNE GÖZ ATIN:


* Tayland’ı gördüm, keşfettim demek için tatilinizi en az 10 gün olacak şekilde planlayın

* Phuket’ten dünyaca ünlü Phi Phi adaları ve James Bond adası (Phang Nga Bay) turlarını alın (Tur içerikleri ile ilgili bilgi almak için ''Tayland: Phuket Günübirlik Turlar'' postuna bakabilirsiniz)

* Phuket’te tuk tuk kiralayarak plajlarını keşfe çıkın (“Taylan'ın Gözdesi: Phuket” postuna göz atabilirsiniz)

* Günbatımı seyretmek için her gün farklı bir mekan seçin

* Ünlü Tay vücut, ayak, kafa, yüz masajlarını birkaç farklı yerde mutlaka yaptırın

* Egzotik meyvelerin tadına bakın (“Güneydoğu Asya’nın Egzotik Meyve Rehberi” postuna göz atmayı unutmayınız)

* Bangkok’ta Floating Market (Yüzen pazar) ve Tiger Temple (Kaplan tapınağı) günübirlik turlarına katılın  (''TAYLAND: Bangkok Gezi Rehberi'' postuna göz atabilirsiniz)

* Bangkok’ta Grand Palace (Büyük saray) ve Wat Pho tapınağını ziyaret edin

* Bangkok sky barları ile ünlüdür, bunlardan birini belirleyip şehri bir de yüksekten seyredin

* Asya mutfağını denemeye açık olun, inanın çok farklı ve sürpriz lezzetlerle karşılaşacaksınız

* Tay danslarını izleyebileceğiniz bir gösteriye bilet alın

* Yukarıda bahsettiğimiz onlarca pazardan birini mutlaka görün, hediyelik alışverişinizi daha ucuz olduğu için buralardan yapın
* Ve tabi ki Tayland'ın gece hayatını deneyimleyin, Go Go barlarda dansçıları izleyerek lezzetli kokteylleri deneyin


0 comments