Dünyayı gezerken bizi takip edin, maceramıza ortak olun !

Tayland'ın Gözdesi: PHUKET

By 7/02/2017


Phuket bizim için çok özel bir yer çünkü ilk Uzak Doğu gezimiz Tayland’ın ilk durağı oldu. Uzakdoğu’nun ucuz masaj cenneti olduğunu, çeşit çeşit tropikal meyvelere ev sahipliği yaptığını, sıcacık ve mükemmel mavilikte bir denize sahip olduğunu, tut tuk’un ne olduğunu, bir hediyelik eşyanın pazarlıkla onda bir fiyatına satın alınabileceğini, “Ayy İstanbul’un havası çok nemli” derken ne kadar da yanıldığımızı ilk defa öğrendiğimiz yer oldu :)

“Aradığınızı buldunuz mu” diye sorarsanız cevabımız “Aralıklarla büyüleyici, aralıklarla rahatsız edici” olur :) Yazıyı okumaya devam ederseniz nelerin büyüleyici nelerin ise rahatsız edici olduğunu anlayacaksınız.


ULAŞIM 

Phuket’e Bangkok üzerinden 55 dakikalık uçak yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca tren ve otobüs yolculukları da var ama oldukça uzun süreceğinden bizim tercihimiz uçak oldu.
Havaalanından Patong plajına ulaşmak için taksi ve minibüs seçenekleri mevcut. Taksi ücreti 800 baht iken biz minibüse binerek kişi başı 180 Baht ödedik ama keşke yapmasaymışız :) Otelimiz merkezde olduğu için ve direkt otele bırakılacağımız için neden olmasın dedik ama sonunda pişman olduk.


Minibüsler tamamen dolmadan kalkmıyor ve sıcak havada tıklım tıkış gitmek zorunda kalıyorsunuz. Ek olarak yol üzerinde güya isim listesini kontrol etmek amacıyla bir acentada duruyorlar ama asıl tur satmaya çalışıyorlar. Taksiyle yarım saat sürecek yolculuk minibüsle 2 saatte tamamlandı. Kısacası bizim gibi yapmayın taksiyi tercih edin :)

KONAKLAMA


Öncelikle Phuket’te konaklama konusundan bahsetmek istiyoruz. Çünkü bu konuda karar vermekte oldukça zorlandık. Phuket’te hayat 3,5 km boyunca uzanan Patong plajı ve buradan yürüyerek gidebileceğiniz “Bangla Road” caddesi etrafında döner. Çoğu restoran, gece kulüpleri, masaj salonları, gece pazarları, tur satan standlar bu bölgededir. Öte yandan büyüleyici manzaralar, romantik oteller, ıssız ve masmavi koylar ise bu bölgeden uzaktadır. Tam da bu sebeple biz Phuket’te kalacağımız 5 gece için 3 otel seçtik ki size daha kapsamlı bilgi verebilelim sevgili okuyucu :)


İlk iki gece Patong plajının sonunda yer alan Novotel’de konakladık. Otelin en güzel yanı ana plajın hemen karşısında olması ve Bangla Road’a yakın olmasıydı, bu sayede her yere yürüyerek gidebildik. Bu iki günde yapacağımız günübirlik turlarımızı satın aldık, bol bol masaj yaptırdık, gece dışarı çıktık, Patong plajı ve çevresini gezdik.


Sonraki iki gece Patong ile Kamala arasında kalan “U Zenmaya Phuket” otelinde konakladık. Otelin manzarası, servisi, sonsuzluk havuzu, odamızın balkonundaki jakuzi, yemekler her şey mükemmeldi. Üstelik hala Patong plajı bölgesinden çok uzaklaşmamıştık ve otelden çıkıp biraz yürüdükten sonra sahilde bir sürü restoran bulabiliyorduk. Fakat merkeze geçmek için tuk tuk’a binmemiz gerekiyordu. Otelin girişinde ellerini çenelerin hemen altında birleştirerek ‘Welcome to U Zenmayaaaaaaa’ diye selamlayan sevimli Tai kızları Phuket tatilimizin neşe kaynağı oldu :)












Son gece ise Surin plajında yer alan “The Surin” otelinde kaldık. Bu en uzağı ama en kalitelisiydi ve haliyle en pahalısıydı :) Ormanın içinde, denize sıfır lüks bungalow’larda konakladık. Burası merkeze çok uzak ama otel o kadar güzeldi ki çıkmak saçmalık olurdu zaten :)












Oteller, merkezden uzaklaştıkça güzelleşiyor ve pahalanıyor bizden söylemesi :) Özetle, Phuket’e ne amaçla geldiğinizi çok iyi bilmeniz lazım. Eğer her şeyi görüp, denemek istiyorsanız bizim gibi otel değiştirebilirsiniz. Amacınız sevgilinizle romantik bir tatil yapmak ise merkezde değil Surin’de, Panwa’da, Bang Thao’da veya Kamala’da konaklayabilirsiniz. Otelinizden günübirlik turlar satın alıp tur şirketinin sizi almasını sağlayabilirsiniz. (Not: Otelden alınan turlar her zaman daha pahalıdır, Patong plajına inip tur satan standlardan pazarlıkla satın almak daha mantıklı olacaktır) Eğer gece hayatını yaşamak, sahilde gezerken bir şeyler atıştırmak, gece pazarlarını gezmek, alışveriş ve masajın merkezinde olmak isterseniz o zaman Patong plajına yakın otellere bakabilirsiniz.

GÜNÜBİRLİK TURLAR

Fotoğraflarda gördüğümüz Phi Phi adaları, Maya plajı, James Bond adası gibi yerleri gezmek için tur satın almanız veya özel tekne kiralamanız gerekir. Tur fiyatları ortalamada kişi başı 50 USD iken, özel tekne tutmak bunun yaklaşık 5-6 katıdır. Tur satın aldığınızda size tanıtım broşürü ve elle yazılmış bir kağıt parçası veriyorlar, korkmayın gerçekten bilet yerine geçiyormuş :)



Bizim aldığımız turlar:

*** James Bond - 7 Islands Tour 


*** Phi Phi Islands Tour

 
*** Phuket activity tour (Rafting, Elephant safari, ATV, Flying Hanuman)

*** Phuket FantaSea Show (Yemek + Show)


Üçüncü gün aktivite turu almasaydık veya bir günümüz daha olsaydı Krabi adaları turu veya Similan adaları turu da alabilirdik güzel görünüyordu :)

(Not: Tur gezilerimizle ilgili yazıya ulaşmak için buraya tık tık)

Bu arada ada turlarının hepsine hızlı feribotla gidiliyor, önceden mide ilacı almanızı tavsiye ederiz, çünkü dalgalardan seke seke gidiyorsunuz :) Biz yanımızda mide ilacı götürmüştük ancak kaldığınız otelden veya tur şirketinden de isteyebilirsiniz. Turlar sabah çok erken saatlerde başlıyor, genelde 06:30 - 7:00 gibi otelden almaya geliyorlar, akşam ise 19:00 - 20:00 gibi bırakıyorlar.

Feribotlar çok kalabalık oluyor, 30 kişilik feribotlara 40-50 kişi tıkıştırıyorlar bu rahatsız edici mesela :) Çünkü bütün gün bu tekneyle geziyorsunuz, denize giriyorsunuz ve tekne aşırı kalabalık. Bu sebeple tekneye kaç kişi bineceğini de sorun deriz, biz bulamadık ama belki daha kaliteli bir tur bulma şansınız olur :)



Girdiğiniz deniz çoook çok sıcak, hava zaten müthiş nemli sıcaktan bunaldığınız için denize atlamak istiyorsunuz ama deniz de serinletmiyor :) Ama gittiğiniz adalarda manzaralar, denizin rengi o kadar güzel ki olumsuzlukları çabuk unutuyorsunuz :)


GEZİLECEK DİĞER YERLER

Günübirlik turlar dışında gezilecek yerler çok sınırlı, çoğunlukla plajlar ve pazarlar var. En güzel plajlar beyaz kumun Andarman Denizi ile buluştuğu adanın batı sahilinde bulunur. Biz de bir gün ünlü tuk-tuk’lardan birini kiralayıp (Tam gün 35 USD) bu plajları keşfe çıktık. Sırasıyla Kata plajı, Karon plajı ve Kata View-point civarlarını gezdik. 







Plajlar birbirine çok benziyor hep dalga hep dalga :) Yüzmek oldukça zor, yapılacak en güzel şey ise hindistan cevizi suyunuzu alıp sahilde takılmak. Turkuaz deniz ve palmiye manzaraları harika o ayrı tabi :) Kata View-point çok büyüleyici olmasa da tavsiye edilir çünkü Kata, Kata Noi ve Karon plajlarını yukarıdan görme imkanı sunuyor. 










Kamala ve Surin plajlarında ise konakladığımız için buraları ayrıca gezmek zorunda kalmadık. Listemizde Paradise plajı ve Freedom plajı da olmasına rağmen ulaşımı zor olduğundan (Patong plajndan tekne ile) vazgeçtik. 


Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz gibi Patong plajı ve Bangla Road gezilecek yerler arasında. Plaj boyunca yürüyüp seyyar satıcılardan tropik meyveleri, sokak lezzetlerini deneyebilir (türlü türlü böcek :P), gece pazarlarında yerel ürünler satın alabilir veya yerel halk ile birlikte atıştırmalıklarınızı ve içkinizi alarak plajda takılabilirsiniz. Özellikle dikkatimizi çeken nokta yerel halkın ciddi bir sokak kültürü olması ve gece gündüz dışarıda çoluk çocuk vakit geçirmeleriydi. 











Cafe, restoran, gece kulübü dedin mi Bangla Road’a yürümeniz gerekir, bizim kaldığımız otelden yaklaşık 15 dakika yürüme mesafesindeydi, çok yorulduğumuzda tuk-tuk’a atlayıp disko disko gidiyorduk :)




Bangla Road’a gelince, buranın en ilgi çekici yönü sokağa açılan sıra sıra gece kulüpleri ve bar masalarının üzerinde dans eden Go-Go kızlarıydı (veya biz farkedemesek de Go-Go oğlanlarıydı) :) Ortam çok rahat, buralara girip içkinizi alıp dansları izleyebilir, farklı gece kulüplerine geçebilirsiniz. Bekar erkek grubu olmadığınız veya aranmadığınız sürece sizi kimse rahatsız etmeyecektir. Sadece biz çift olmamıza rağmen yol boyunca elimize türlü broşürler tutuşturmaya çalışan ve kulüplerin ikinci katlarına (ne olduğunu anladınız :)) davet eden insanlar vardı. Aman ikinci katlara dikkat, duyduğumuza göre baya bir olayın döndüğü üst katlarda kafaları fazla iyi olan turistleri bir güzel yoluyorlarmış :)








Ek olarak yarımadanın diğer ucunda yer alan ve ulaşımı zaman alan Naka Night Market ve Phuket Town bölgelerini de gezebilirsiniz. Biz gitmedik çünkü Patong sahilinde de yemek için gece pazarı vardı ve vaktimiz kısıtlıydı ama sizin listenizde bulunsun. 

Yemek için özellikle mekan aramadık; genelde ya otelde, ya Bangla Road üzerindeki restoranlarda, ya da Bangla Road sonundaki Jungceylon alışveriş merkezinde yedik. U Zenmaya'da kaldığımız bir akşam ise Kathu sahilindeki balık restoranların birinde Diamond Hut'ta romantik bir akşam yemeği yedik :)



Phuket’le ilgili son bir not, para bozdurma işlemini Patong plajında yol boyunca bulabileceğiniz birçok döviz bürosundan yapabilirsiniz. Ancak biz en iyi oranı Bangla Road üzerindekilerde bulduk :)



Bir sonraki gezi yazımızda buluşmak üzere… 

Diğer seyahat yazılarımıza da göz attığınızdan emin olun :)

0 comments